Sirkunst-Bloggen2019-12-04T13:17:26+01:00

SIRKUNST-BLOGGEN

ARTIKLER, INTERVJUER & MER SIRKUS!

2912, 2019

Drømmefabrikken 2019

By |desember 29th, 2019|

29. November gikk Drømmefabrikken av skaftet på Ila skole i Trondheim. Vi hadde 25 ivrige barn og ungdom som kom for å være med på en helg med mye sirkusmoro. Det var 6 lærere tilstede som underviste i akrobatikk, enhjulsykkel, parakrobatikk, sjonglering, sceneteknikk og luftakrobatikk. Målet for oss som arrangører var å gi et nytt inntrykk av hva sirkus kan være til den nye generasjonen. Det er ofte satt fokus på teknikk og det å ha høy energi på scenen som sirkusartist. Derimot denne gangen satte vi fokuset over på hva som kan gjøres annerledes på scenen, men fortsatt gi et helhetlig inntrykk på et publikum. Vi jobbet mot at deltakerne fant sin egen stil og egen måte å tilnærme seg sirkus på.

Gjennom helgen hadde vi både undervisning og diverse leker. Det var også lagt opp til 3 måltider hver dag. På lørdagskvelden hadde vi en åpen scene hvor deltakerne fikk muligheten til å vise fram noen kunster. Dette var en fin opplevelse hvor både de erfarne og uerfarne festivaldeltakerne fikk prøve ut noe nytt på scenen og inspirere de som var tilstede. Det var også sosiale leker og filmvisning av sirkusforestillinger. 

Tilsammen var det 24 timer med undervisning pluss oppvarming og uttøying. Det var ikke mulighet til å være med på alt siden noen undervisninger gikk parallelt, men man fikk være med på det man selv hadde ønske om å være med på.

Alt i alt var det en lærerik og trivelig helg! Ses neste år!

Børre Isac L’orange og Julian Sæther

Akrobatikk på matter: Tom André viser her nye akrobatiske øvelser til deltakerne

Enhjulssykkel: Andreas underviser i den svært populære disiplinen enhjulssykkel

Spisesal: Etter mange timers trening er det ekstra godt med måltid laget av våre frivillige!

1511, 2019

Hvordan man lager et forbløffende lys-show!

By |november 15th, 2019|

Chris Pettersen er styremedlem i Sirkunst. Han har base i Bryssel og jobber som utøvende sirkusartist i både Norge og i utlandet. I dette blogginnlegget forteller han om sin nye akt ‘Desire for Light’ som han opptrer med sammen med sin partner Mara.

 

 

I 2017 lanserte et firma fra Tjekkia som kaller seg Pyroterra Lighttoys programmerbare LED Buugeng (S-Staffs på Engelsk). Jeg bestilte et par med en gang uten å nøle. Deres første program for programmere lysene var en katastrofe, og jeg brukte sikkert 40 timer for å programmere et 3-minutter langt show for kun fire Buugeng! Pyroterras nye program er mye lettere å bruke, og det fungerer mer eller mindre som et videoredigeringsprogram, der forskjellen er at man jobber med farger og ikke med videoklipp.

For vår nye akt som vi har valgt å kalle ‘Desire for Light’ bestemte vi oss for å prøve noe helt nytt. Vi investerte i 20 ekstra programmerbare lamper og 2 par Visual Poi. Sistnevnte er 40 cm lange lys-staver som kan vise bilder når man roterer de.

Før jeg i det hele tatt kunne begynne å programmerer lampene var jeg nødt til å mikse musikken vi ville bruke i akten. Slik lys-programmeringen fungerer det fungerer er at man laster inn musikken i programmet og legger inn lys basert på tempo og endringer i musikken. Hver lampe har sitt eget spor i tidslinjen.

For å gjøre en lang historie litt kortere, kan jeg med sikkerhet si at jeg brukte omtrent 30 timer kun på å klippe sammen musikken og legge på lydeffekter. Slik er det å være perfeksjonist 😉 Til slutt satt jeg igjen med et 6 minutter langt lydspor som skulle bli musikken til var nye akt.

Nedenfor kan du se et lite klipp fra Logic Pro X som jeg brukte til å klippe sammen musikken. De blå blokkene på toppen av vinden er hovedmusikken. De grønne blokkene i midten er ekstra instrumenter jeg har lagt til for å gjøre enkelte melodier noe tydeligere. For eksempel den lille bjella som spiller melodien gjennom mesteparten av akten gir hver lampe og hvert lys sitt eget lille ‘pling’ 😉 Notene på bunnen av videoen er nettopp denne bjella. Resten av blokkene er lydeffekter og stemmer!

 

 

Etter 30 timer lydklipp var jeg klar til å laste inn musikken I Pyroterras lys-designer-program ‘LTComposer’.  Endelig kunne jeg begynne å programmere lys-showet! Jeg begynte fra starten og jobbet meg videre utover i akten Jeg programmerte ferdig én sekvens før jeg fortsatte til den neste.

18 lamper er plassert i en sirkel rundt oss for å lage heftige lys-effekter der lyset vandrer fra en lampe til en annen. Lyset kan reise i sirkler, fram og tilbake. Kun min egen fantasi setter grenser for hva som er mulig å programmere med LTComposer og lampene våre.

Nedenfor er et kort klipp fra LTComposer. I denne delen av akten har min partner Mara og jeg en slags ‘lys’kamp’ der jeg kun vil ha blå og grønne lys, mens Mara vil ha rosa og oransje lys. Vi bruker lys-stavene til å ‘sende’ lyset mellom oss. I den andre delen av videoen spiller vi på lampene som om de er et lys-piano, og hele denne sekvensen slutter i en overraskelse som aldri tidligere er blitt gjort i et lys-show. Jeg skal ikke ødelegge overraskelsen for de som ikke har sett akten enda, men jeg er sikker på at vi har en ganske unik gimmik på lager 😉 Som du kan se i videoen under jobber jeg veldig musikalsk med lysene. Det er nesten som om hver lyd i musikken har sitt eget lys eller effekt! Selvfølgelig tar det mye lenger tid når man programmerer slik, men jeg mener det er verdt det i sluttende. Vår intensjon er å jobbe med denne akten i mange år framover, så dersom jeg må bruke 120 timer for å gjøre dette lys-showet helt perfekt så gjør jeg det…

 

 

…og det gjorde jeg! Alle disse timene senere satt jeg endelig klar med den første versjonen av lys-showet. Programmet kunne lastes inn i lampene og tester kunne begynne! Til nå hadde jeg kun forestilt meg hele greia inni mitt eget hode. Heldigvis gikk alt på skinner! Alle lys-effektene så enda heftigere ut i virkeligheten! Etter de første testene brukte jeg 30 timer til på å rydde opp i programmeringen, legge til et par ekstra effekter og faktisk ta bort en hel del sekvenser som tok fokus bort fra sjongleringen vi gjør i midten av lys-sirkelen. Noen ganger er det enkle ofte det beste, og det gjelder også lys-show! Jeg kommer garantert til å fortsette å forbedre lys-showet når vi har en kontrakt der vi opptrer jevnlig, men akkurat nå er jeg bare glad for at akten er klar til å forbløffe vårt publikum!

Nedenfor er et kort klipp fra premieren på lys-showet fra åpningen av Non-Stop Festivalen i Moss i September.

 

 

For mer fra Chris & Mara besøk nettsiden deres på www.marachris.com

Produktene som Mara & Chris bruker i sin akt kan kjøpes via http://www.lighttoys.cz . Bruk koden chrisrockswithlighttoys for 5% rabatt på alle kjøp!

 

1806, 2019

Treningsteder for sirkus i Norge

By |juni 18th, 2019|

Hei og hopp alle sirkusinteresserte! Skal du ut og reise i sommer, eller lurer generelt på hvor det er mulig å trene sirkus i Norge? Da har vi løsningen for deg! Under finner du nemlig et kart som viser kulturskoler og diverse åpne treningslokaler som blir oppdatert fortløpende, så spar på lenken!

Er det et sted som mangler? Ta kontakt med Sirkunst på facebook eller skriv til per_julian@hotmail.com så vil det bli lagt inn så fort som mulig.

Treningslokalene er fargekodet etter aldersbegrensning:

GRØNN – alle
BLÅ – barn/unge
LILLA – ungdom/voksne
SVART – voksne

2702, 2019

ALT DU TRENGER Å VITE OM AFUK – Akademi for Utemmet Kreativitet

By |februar 27th, 2019|

Skrevet av Sara Johanne Rønne

/Users/sararonne/Downloads/IMG_8258.jpg

Ønsker du å drive med sirkus på heltid, er Afuk et godt sted å starte. Afuk ansees som en ”prep-skole”, og gir deg et solid grunnlag til å søke deg videre til andre skoler. Kanskje du bare er nysgjerrig på sirkus som kunstform, og er usikker på om du ønsker deg en videre karriere. Eller kanskje du er sånn som meg, som bare ønsker deg et år med trening og påfyll. Uansett er Afuk en godt sted å være..

Det kan være litt forvirrende å klikke seg inn på hjemmesiden til Afuk (http://www.afuk.dk/), og forstå hva det faktisk innebærer å være elev her, så jeg skal prøve å oppsummere så godt som mulig.

Hva er Afuk:

Afuk er et kreativt felleskap i København, bestående av ulike skoler og foreninger som samarbeider om den daglige driften. På Afuk drives det med både sirkus, teater, skrivning, billedkunst, design og kokekunst. Andre foreninger tilbyr også barne- og voksen-klasser på kveldstid/helger.

Organisasjonsform:

Ønsker du å drive med sirkus på Afuk, vil du da gå på Aristlinjen enten på Daghøjskolen eller Produksjonsskolen. I praksis gjør elevene ved disse to skolene akkurat det sammen, men Produksjonsskolen er for elever som ikke har fullført videregående, og de får et stipend for å gå på Aristlinjen. Jeg er elev ved Daghøjskolen.

Artistlinjen:

I år er det tre klasser på Artistlinjen. Gruppe 1 er for elever som ikke har drevet så mye med sirkus før, og ikke er klare for å spesialisere seg enda. Gruppe 2 er for de som vil spesialisere seg, og vil fokusere på å øke det tekniske nivået i sin valgte disiplin. Gruppe 3 er for de som allerede er på et høyt teknisk nivå, og vil jobbe mer kreativt og produksjonsrettet. Jeg er i gruppe 2. Vi er ca. 25 stk. i gruppe 2, og de ulike disiplinene som finnes i år er par-akrobatikk, line, tau, trapes, chinese pole og straps.

Timeplanen:

Mandag til fredag er det trening og opplegg fra 9:00-16:00. Timeplanen er ikke fast fra år til år, og den vil forandre seg ut i fra hvilke elever som søker og hvilke ressurser og lærere skolen har tilgjengelig.

I år ser vår timeplan slik ut.

Mandag: 09:00-12:00 dans/egenvalgt disiplin. 13:00-16:00 teori.

Tirsdag: 09:00-12:00 akrobatikk/turn-ringer/stretching. 13:00-16:00 egenvalgt disiplin.

Onsdag: 09:00-12:00 akrobatikk/turn-ringer/stretching. 13:00-16:00 scenisk.

Torsdag: 09:00-12:00 styrke/kondisjon/stretching. 13:00-16:00 egenvalgt disiplin

Fredag: 09:00-12:00 Egenvalgt disiplin. 13:00-14:30 åpen trening

Scenisk er en samlebetegnelse på scenetilværelse, improvisasjon, bevegelse og fysisk teater. Dette er absolutt mitt favorittfag, og jeg føler jeg lærer og utfordrer meg hver time.

Før du starter:

For å kunne bli elev ved artistlinjen må du først komme på audition. De holder audition rundt april. Her blir du ”testet” i ulike ferdigheter, og det er veldig fysisk krevende, men det viktigste er at de ser at du vil og ikke gir opp. Du har også mulighet til å vise frem en kort act om du ønsker. Da jeg var på audition varte den i tre dager.

Etter du har fått tilbudt plass, må du begynne å lete etter et sted å bo i København kommune. Dette er veldig viktig, og du må være registrert ved en adresse i København kommune. Etter du har funnet et sted å bo, kan du søke om CPR-nummer (dansk personnummer). Dette gjør du på nett, hvor du vil få en invitasjon til å komme til International House for å motta CPR-nummeret. Disse tingene må være i orden før du får lov å begynne på AFUK, så det er lurt å flytte til København noen dager før faktisk skolen starter.

Hvordan det er å være elev:

/Users/sararonne/Pictures/VAN/Tau Sara.png

Å være elev ved hvilken som helst sirkusskole er både fysisk og psykisk krevende. Stort sett er det vanskelig å merke noen form for progressjon, og jeg er sliten hver dag. Jeg syns det er krevende å være med så mange mennesker hver dag. Samtidig er miljøet på Artistlinjen noe av det beste med skolen. Du er sammen med likesinnende mennesker, og blir utfordret og inspirert av dine medelever.

Lokalene og fasilitetene til Afuk er også ekstremt bra. Du har mulighet til å trene til alle døgnes tider. Det er mange gode lærere også. Men du kan ikke starte på aristlinjen og forvente at lærerne skal gjøre jobben for deg, det krever ekstremt stor egeninnsats og motivasjon fra deg selv.

Framtiden til Afuk:

Afuk har i år plutselig stått i en situasjon der de var veldig nære med å miste halve støtten de får fra København kommune. Krisen har midlertidig blitt avverget, da de har fått midler til ut 2019, men lærerne og pådrivere jobber iherdig med å sikre støtten videre, i flere år som kommer.

Andre ting som er nyttige å vite:

Skolen drives av felleskap og en del dugnad. Hver linje på skolen har ansvar for å vaske hele skolen hver 7.uke. Og vi jobber på et event i løpet av året. Hver fredag vasker vi også hallen der hvor vi trener. Dette er en overraskende koselig aktivitet å være med på.

/Users/sararonne/Downloads/IMG_8262.jpg
212, 2018

L’Academie Fratellini

By |desember 2nd, 2018|

Vi har intervjuet styremedlem Julian Sæther om sirkusskolen i Paris: L’Academie Fratellini!

Fortell først litt om deg selv!

Mitt navn er Julian og kommer fra Trondheim. Jeg er 25 år og startet med sirkus når jeg var 15 på Trondheim Kulturelle Kulturskole for Sirkus. Jeg flyttet til Paris og begynte på L’Academie Fratellini da jeg var 22 og har gått 3 år der. Jeg er fortsatt basert i Paris og opptrer nå med barneforestillingen “DéNoué” en 25 minutters duo.

Hva er L’Academie Fratellini?
L’Academie Fratellini er et 3-årig sirkusuniversitet som ligger i Paris. Det er én av to franske skoler som tilbyr en Bachelor i “sirkuskunst”. På verdensbasis er Fratellini en meget spesiell skole ettersom det er en blanding mellom jobb og skole. Det fungerer akkurat likt som lærlingplasser i bedrifter her i Norge. 60% av tiden er pedagogisk arbeid, altså kurs og trening og 40% er profesjonelt arbeid som innebærer kreasjon av forestilling og opptreden. Det gjør til at elevene får mer erfaring med å være på scenen enn i andre skoler, men mindre tid til å eksperimentere og trene på egen hånd.

Får elevene betalt av å jobbe for skolen?
Alle elever som er i samme år får betalt samme sum hver måned uavhengig av hvor mange ganger man opptrer. Summen øker for hvert år slik som når man er lærling innen andre felt. Det dekker husleie og litt til.

Hvor mange elever har skolen kapasitet til?
Hvert år bruker å være 9 elever, så vanligvis er det ca. 27 stk fordelt på de tre årene, men det er også et preparasjonsår som er mellom 5-7 stk.

Preparasjonsår?
Ja eller prep-år. Det er et enkeltår som man kan gjøre før man bestemmer seg for å gå 3 år. Etter prepåret om du vil inn på skolen må du gjennomgå audition på nytt for å bli tatt inn, men du har da muligheten til å søke på andre skoler. Det er en meget effektiv måte å få møte nye lærere og for å gi en idé om hva skolen har å tilby. Det finnes andre skoler som er dedikert til preparasjon for universiteter som skolene “Lomme” i Lille og Ecole du cirque du Lyon som er toårige.

Hva er det beste med Fratellini?
Du er betalt, du bor i Paris, den kulturelle hovedstaden for kontemporær kunst hvor du kan se forestillinger innen sirkus, dans og teater hver eneste dag og du får mye tid på scenen. Hva mer trengs?

Er det noen negative sider ved skolen?
Det finnes ingen perfekt skole og det er gode og dårlige sider ved alle. Ettersom skolen telles som en arbeidsplass er det ganske strenge regler på f.eks når man er nødt til å være tilstede på skoleområdet. Det er som en vanlig jobb hvor du er nødt til å møte opp kl 09:00 og være igjen til 17:30.

Må man snakke fransk på skolen?
Ja, alle kurs er på fransk og det er definitivt noe som trengs for å få maksimalt utbytte av skolen, men du trenger IKKE å snakke fransk når du starter. Selvfølgelig desto bedre du snakker og forstår, desto tidligere kan du begynne å profittere maks fra kursene. Selv hadde jeg et lavt nivå når jeg startet, men man lærer fort i et slikt miljø.
Hvordan ser hverdagen ut på L’Academie Fratellini?
Man har aldri to dager som er like i løpet av de tre årene på Fratellini! Ettersom man opptrer, er i kreasjon osv er det veldig varierende hvordan ukene ser ut. Man kan ha to uker med bare trening og kurs for så å ha to uker med forestilling.

Hvor mye må man opptre og hvor mye tid får man til egentrening?

Når jeg dro nedover håpet jeg på at man ikke opptrer samme forestilling over lang tid ettersom man lærer ikke så mye av å opptre den femtiende gangen i forhold til den andre eller tredje gangen. Slik er det heller ikke, ofte er det korte kreasjonsperioder, det kan være én eller to uker med 2-4 opptredener på slutten. Dette er veldig gunstig for elevene ettersom man får muligheten til å teste ut forskjellige måter å utøve sin disiplin på og forskjellige karakterer å spille.

Hvilke sirkusdisipliner blir lært bort på skolen?
Så og si alle disipliner blir lært bort, svingende trapes har ikke blitt gjort av elever på mange år, men det er fortsatt mulig. Teeterboard (bascule på fransk) kan gjøres om man allerede er to eller fler, det samme gjelder parakrobatikk hvor man vanligvis ikke kan søke alene.

Hva gjør jeg dersom jeg vil søke Fratellini?
Du finner et søkeskjema på hjemmesiden, det bruker å bli oppdatert på denne linken litt etter jul:
http://www.academie-fratellini.com/ecole-superieure/les-selections.html
Du må ha gått ferdig vgs og du må komme på audition i april eller mai som varer i en uke. Det bruker å være rundt 50 stykker som bli akseptert til audition på 9 plasser pluss noen for prepåret, så det er et smalt nåløye man må gjennom for å komme inn!

Har du noen personlige tips til når man skal søke skoler?
Ikke ta audition som en konkurranse, se heller på det som en gratis (på de fleste skoler) workshop som varer i noen dager. Det er en fantastisk plattform til å møte andre som er i samme fase av livet som deg, møte nye lærere og få ny kunnskap. Det å bli tatt inn på skolen er en stor bonus man ikke må ta for gitt. Jeg personlig lærte svært mye i de to auditionene jeg gjorde.

Noe du vil tilføye?
Dersom det er noen som har spørsmål angående skolen eller sirkuslivet generelt så er det bare å ta kontakt på facebook eller epost: per_julian@hotmail.com
Hjemmesiden til skolen: http://www.academie-fratellini.com/

LIK SIRKUNST PÅ FACEBOOK!

TA EN TITT I KALENDEREN

Når er neste Hepp! og Drømmefabrikken?
Når spilles det sirkusforestillinger i Norge?
Sjekk Sirkunst-kalenderen!

Ta meg til Kalenderen!

FØLG SIRKUNST!