Sirkustelt – Ikke kun for klassisk sirkus!

Av Chris Pettersen ● 24. Mai 2020

Under designet av SIRKUNSTs nye nettsider, og i produksjonen av online-showet kom spørsmålet opp angående bruken av sirkustelt-grafikk. Noen i styret mente at mange av våre medlemmer ikke nødvendigvis identifiserer seg med dette (Trene på kulturskole -> gå på prepskole -> universitetsskole -> jobbe på teater/ kabaret).

Som ‘utvandrende’ artist fra Norge til Belgia har jeg sett mye sirkus siden jeg tok mine første steg på slakk line som seksåring. Jeg har sett forestillinger i telt, på teater, på gaten, i barnehager, på museer, i sirkusbygninger… Mitt første besøk på noe som ble kalt nysirkus var i 1997 på teaterfestivalen i Porsgrunn. Forestillingen het ‘På’, kompaniet var Cirkus Cirkör, forestillingen ble spilt i telt.

Da jeg flyttet til Belgia åpnet det seg en helt ny verden for mine øyne. I Sør-Europa er ikke sirkustelt synonymt med klassisk sirkus slik jeg har følelsen av at det er i Norge. Mange små og store franske, belgiske og tyske kompanier i kategorien ‘Nouveau Cirque’ turnerer med sine egne telt; Cirque Alea, Cirque Bouffon, Cirque Trottola, Akoreakro, Circus Flic Flac, Circus Monti for å nevne noen. Når Cirque du Soleil gjester Norge skjer det i Oslo Spektrum, men i Brussel, Berlin, Paris og andre storbyer foregår forestillingene i, ja du gjettet riktig, et sirkustelt! Sirkuslandsbyen som holder sted i Oslo og Sandvika hvert år, i samarbeid med norske Cirkus Xanti, setter opp tre-fire sirkustelt til rådighet hvert år. Forestillingene som spilles er kun nysirkus-grupper.

Sirkustelt i alle dets størrelser og fasonger er noe som fanger oppmerksomhet. Det er en stor bygning som bare er på plass kun liten stund. Det er noe magisk og fascinerende ved det hele. Det er et sted der det skjer fantastiske, spennende, rørende, vakre, morsomme og poetiske ting. Det er noe spesielt å gå inn i et telt og føle stemningen på kroppen.

Mitt navn er Chris. Jeg elsker sirkus i telt. Både klassisk sirkus og nysirkus!

Cirque du Soleil (Canada)

Circus Knie (Sveits)

Circus Monti (Sveits)

Cirque Bouffon (Tyskland)

Circus Flic Flac (Tyskland)

Cirque Arlette Gruss (Frankrike)