– Ikke la en gammel tradisjon dø ut!

Av Erika Hågensen ● 24. Mars 2020

Det som skjer nå er så ufattelig trist, og alle blir på en eller annen måte rammet. I mitt tilfelle kjenner jeg det gjør ekstra vondt i sirkus-hjertet om dagen. Dette var meg for ett år siden. Jeg fikk gjøre dette nummeret hver eneste dag i 6 måneder. Jeg fikk se Norge fra ytterkantene, og jeg fikk møte utrolig mange mennesker som deler min sirkusglede. Jeg tenker hvor heldig jeg var, uten selv å vite det.

For meg var dette en drøm som kom i oppfyllelse og en erfaring jeg aldri ville vært foruten. For artistene i år, derimot, er dette et mareritt.

Vi har per dags dato kun to omreisende sirkus igjen i Norge: Arnardo og Agora. Siden september i fjor har de forberedt seg på en ny sesong, og nå skulle egentlig begge vært i gang med en ny turné. -Men slik blir det dessverre ikke.
At en pandemi skulle oppstå var nok ikke engang på topp 100 av bekymringer disse to sirkusdirektørene hadde før årets sesong.
I stedet står vognene rundt en tom plass, mens artistene er i forskjellig grad av karantene. Myndighetene har foreløpig avlyst alle arrangementer på uviss tid, fremtiden ser skummel ut. Og dersom disse sirkusene skulle få grønt kort til å reise på turné, vil folk tørre å komme på forestilling?

Det er en tøff jobb å leve som artist, og man er økonomisk avhengig av de oppdragene man får. Det er ingen som er tjent med et nedpakket sirkustelt.

Nå er det vinn eller forsvinn for sirkusene, en gammel tradisjon er i ferd med å dø ut.
Jeg håper virkelig de får hjelp til å reise seg igjen når alt dette er over.

Jeg ber en bønn for at kulturnorge vil ta vare på sirkusene slik at de i fremtiden også kan levere levende underholdning til by og bygd.