Erwan Tarlet – Cirque de Demain

Av Chris Pettersen & Emma Katinka Langmoen ● 6. Februar 2020

Denne mannen, Erwan Tarlet, har skapt sterke reaksjoner med sin opptreden i Festival Mondial du Cirque de Demain-festival i Paris denne helgen!

Dag 1 presenterte han det nummeret han ble valgt ut til å delta med, men dag 2 bestemte han seg for å gjøre noe helt annet isteden. På overkroppen hans står det Demain? (I morgen?) og det hele er visst ment som en protest til klimaforandringer, selvom dette budskapet kanskje ikke kommer så veldig godt fram i selve presentasjonen.

Den fransk-tyske TV-kanalen ARTE som filmet festivalen valgt å klippe vekk Erwans nummer (og et annet nummer) helt fra deres Nett-TV-tjenester, mens de andre deltagerenes nummer fortsatt kan strømmes…

Erwan selv skriver dette på sosiale medier:

“Good evening Paris, Good evening the World”
Tonight I decided not to compete for a medal. Tonight I have decided to do a committed performative act which is unequivocal for me in the face of the world we are going towards. Facing the future of “tomorrow” … A broad invitation to targeted reflection on the climate crisis and more… Because if we do not act, and especially if the states do not act with real and drastic measures. We will just have to say:
“Farewell Paris, Farewell the World …”

Vi i Sirkunst velger å dele Erwans nummer fordi ARTE ikke gjør det.

Fra Emma Katinka Langmoen ble vi tilsendt følgende tekst:

“Arte har ikkje nokon plikt til å vise akten. Derimot har me ein plikt til å forsvare Erwans rett til sin ytring, fordi det faktisk handler om vår felles rett til kunstnarleg fridom. Eg vil ikkje støtte eit system der folke r redde for å yttre seg, fordi dei er redde for å ikkje få jobb, vert sensurert etc. Erwan valte å bryte med det som kanskje er den beste plattformen i verda for å få sirkusjobb, og har risikert mykje gjennom det. Då vil eg i alle fall ikkje at det ikkje skal vere til nokon nytte, og forsvinne i sensur, men at me må stå fram, støtte han, og skape blest om saka.
Det han gjorde var kjempeviktig, og eg meiner faktisk meir viktig for nysirkus enn for klima – fordi han gav eit signal om den krafta me faktisk har som kunstnarar, og at alt i verda ikkje berre handler om å vinne ein medalje i Demain. ”

Hva synes du? Kom gjerne med tilbakemelding på våre Facebook-sider!
Ovenfor kan hans presentasjon som ble klippet vekk ses in sin helhet.