Hvordan man lager et forbløffende lys-show!

Chris Pettersen er styremedlem i Sirkunst. Han har base i Bryssel og jobber som utøvende sirkusartist i både Norge og i utlandet. I dette blogginnlegget forteller han om sin nye akt ‘Desire for Light’ som han opptrer med sammen med sin partner Mara.

I 2017 lanserte et firma fra Tjekkia som kaller seg Pyroterra Lighttoys programmerbare LED Buugeng (S-Staffs på Engelsk). Jeg bestilte et par med en gang uten å nøle. Deres første program for programmere lysene var en katastrofe, og jeg brukte sikkert 40 timer for å programmere et 3-minutter langt show for kun fire Buugeng! Pyroterras nye program er mye lettere å bruke, og det fungerer mer eller mindre som et videoredigeringsprogram, der forskjellen er at man jobber med farger og ikke med videoklipp.

For vår nye akt som vi har valgt å kalle ‘Desire for Light’ bestemte vi oss for å prøve noe helt nytt. Vi investerte i 20 ekstra programmerbare lamper og 2 par Visual Poi. Sistnevnte er 40 cm lange lys-staver som kan vise bilder når man roterer de.

Før jeg i det hele tatt kunne begynne å programmerer lampene var jeg nødt til å mikse musikken vi ville bruke i akten. Slik lys-programmeringen fungerer det fungerer er at man laster inn musikken i programmet og legger inn lys basert på tempo og endringer i musikken. Hver lampe har sitt eget spor i tidslinjen.

For å gjøre en lang historie litt kortere, kan jeg med sikkerhet si at jeg brukte omtrent 30 timer kun på å klippe sammen musikken og legge på lydeffekter. Slik er det å være perfeksjonist 😉 Til slutt satt jeg igjen med et 6 minutter langt lydspor som skulle bli musikken til var nye akt.

Nedenfor kan du se et lite klipp fra Logic Pro X som jeg brukte til å klippe sammen musikken. De blå blokkene på toppen av vinden er hovedmusikken. De grønne blokkene i midten er ekstra instrumenter jeg har lagt til for å gjøre enkelte melodier noe tydeligere. For eksempel den lille bjella som spiller melodien gjennom mesteparten av akten gir hver lampe og hvert lys sitt eget lille ‘pling’ 😉 Notene på bunnen av videoen er nettopp denne bjella. Resten av blokkene er lydeffekter og stemmer!

Etter 30 timer lydklipp var jeg klar til å laste inn musikken I Pyroterras lys-designer-program ‘LTComposer’.  Endelig kunne jeg begynne å programmere lys-showet! Jeg begynte fra starten og jobbet meg videre utover i akten Jeg programmerte ferdig én sekvens før jeg fortsatte til den neste.

18 lamper er plassert i en sirkel rundt oss for å lage heftige lys-effekter der lyset vandrer fra en lampe til en annen. Lyset kan reise i sirkler, fram og tilbake. Kun min egen fantasi setter grenser for hva som er mulig å programmere med LTComposer og lampene våre.

Nedenfor er et kort klipp fra LTComposer. I denne delen av akten har min partner Mara og jeg en slags ‘lys’kamp’ der jeg kun vil ha blå og grønne lys, mens Mara vil ha rosa og oransje lys. Vi bruker lys-stavene til å ‘sende’ lyset mellom oss. I den andre delen av videoen spiller vi på lampene som om de er et lys-piano, og hele denne sekvensen slutter i en overraskelse som aldri tidligere er blitt gjort i et lys-show. Jeg skal ikke ødelegge overraskelsen for de som ikke har sett akten enda, men jeg er sikker på at vi har en ganske unik gimmik på lager 😉 Som du kan se i videoen under jobber jeg veldig musikalsk med lysene. Det er nesten som om hver lyd i musikken har sitt eget lys eller effekt! Selvfølgelig tar det mye lenger tid når man programmerer slik, men jeg mener det er verdt det i sluttende. Vår intensjon er å jobbe med denne akten i mange år framover, så dersom jeg må bruke 120 timer for å gjøre dette lys-showet helt perfekt så gjør jeg det…

…og det gjorde jeg! Alle disse timene senere satt jeg endelig klar med den første versjonen av lys-showet. Programmet kunne lastes inn i lampene og tester kunne begynne! Til nå hadde jeg kun forestilt meg hele greia inni mitt eget hode. Heldigvis gikk alt på skinner! Alle lys-effektene så enda heftigere ut i virkeligheten! Etter de første testene brukte jeg 30 timer til på å rydde opp i programmeringen, legge til et par ekstra effekter og faktisk ta bort en hel del sekvenser som tok fokus bort fra sjongleringen vi gjør i midten av lys-sirkelen. Noen ganger er det enkle ofte det beste, og det gjelder også lys-show! Jeg kommer garantert til å fortsette å forbedre lys-showet når vi har en kontrakt der vi opptrer jevnlig, men akkurat nå er jeg bare glad for at akten er klar til å forbløffe vårt publikum!

Nedenfor er et kort klipp fra premieren på lys-showet fra åpningen av Non-Stop Festivalen i Moss i September.

For mer fra Chris & Mara besøk nettsiden deres på www.marachris.com

Produktene som Mara & Chris bruker i sin akt kan kjøpes via http://www.lighttoys.cz . Bruk koden chrisrockswithlighttoys for 5% rabatt på alle kjøp!