Akademi for Utemmet Kreativitet

Skrevet av Sara Johanne Rønne

/Users/sararonne/Downloads/IMG_8258.jpg

Ønsker du å drive med sirkus på heltid, er Afuk et godt sted å starte. Afuk ansees som en ”prep-skole”, og gir deg et solid grunnlag til å søke deg videre til andre skoler. Kanskje du bare er nysgjerrig på sirkus som kunstform, og er usikker på om du ønsker deg en videre karriere. Eller kanskje du er sånn som meg, som bare ønsker deg et år med trening og påfyll. Uansett er Afuk en godt sted å være..

Det kan være litt forvirrende å klikke seg inn på hjemmesiden til Afuk (http://www.afuk.dk/), og forstå hva det faktisk innebærer å være elev her, så jeg skal prøve å oppsummere så godt som mulig.

Hva er Afuk:

Afuk er et kreativt felleskap i København, bestående av ulike skoler og foreninger som samarbeider om den daglige driften. På Afuk drives det med både sirkus, teater, skrivning, billedkunst, design og kokekunst. Andre foreninger tilbyr også barne- og voksen-klasser på kveldstid/helger.

Organisasjonsform:

Ønsker du å drive med sirkus på Afuk, vil du da gå på Aristlinjen enten på Daghøjskolen eller Produksjonsskolen. I praksis gjør elevene ved disse to skolene akkurat det sammen, men Produksjonsskolen er for elever som ikke har fullført videregående, og de får et stipend for å gå på Aristlinjen. Jeg er elev ved Daghøjskolen.

Artistlinjen:

I år er det tre klasser på Artistlinjen. Gruppe 1 er for elever som ikke har drevet så mye med sirkus før, og ikke er klare for å spesialisere seg enda. Gruppe 2 er for de som vil spesialisere seg, og vil fokusere på å øke det tekniske nivået i sin valgte disiplin. Gruppe 3 er for de som allerede er på et høyt teknisk nivå, og vil jobbe mer kreativt og produksjonsrettet. Jeg er i gruppe 2. Vi er ca. 25 stk. i gruppe 2, og de ulike disiplinene som finnes i år er par-akrobatikk, line, tau, trapes, chinese pole og straps.

Timeplanen:

Mandag til fredag er det trening og opplegg fra 9:00-16:00. Timeplanen er ikke fast fra år til år, og den vil forandre seg ut i fra hvilke elever som søker og hvilke ressurser og lærere skolen har tilgjengelig.

I år ser vår timeplan slik ut.

Mandag: 09:00-12:00 dans/egenvalgt disiplin. 13:00-16:00 teori.

Tirsdag: 09:00-12:00 akrobatikk/turn-ringer/stretching. 13:00-16:00 egenvalgt disiplin.

Onsdag: 09:00-12:00 akrobatikk/turn-ringer/stretching. 13:00-16:00 scenisk.

Torsdag: 09:00-12:00 styrke/kondisjon/stretching. 13:00-16:00 egenvalgt disiplin

Fredag: 09:00-12:00 Egenvalgt disiplin. 13:00-14:30 åpen trening

Scenisk er en samlebetegnelse på scenetilværelse, improvisasjon, bevegelse og fysisk teater. Dette er absolutt mitt favorittfag, og jeg føler jeg lærer og utfordrer meg hver time.

Før du starter:

For å kunne bli elev ved artistlinjen må du først komme på audition. De holder audition rundt april. Her blir du ”testet” i ulike ferdigheter, og det er veldig fysisk krevende, men det viktigste er at de ser at du vil og ikke gir opp. Du har også mulighet til å vise frem en kort act om du ønsker. Da jeg var på audition varte den i tre dager.

Etter du har fått tilbudt plass, må du begynne å lete etter et sted å bo i København kommune. Dette er veldig viktig, og du må være registrert ved en adresse i København kommune. Etter du har funnet et sted å bo, kan du søke om CPR-nummer (dansk personnummer). Dette gjør du på nett, hvor du vil få en invitasjon til å komme til International House for å motta CPR-nummeret. Disse tingene må være i orden før du får lov å begynne på AFUK, så det er lurt å flytte til København noen dager før faktisk skolen starter.

Hvordan det er å være elev:

/Users/sararonne/Pictures/VAN/Tau Sara.png

Å være elev ved hvilken som helst sirkusskole er både fysisk og psykisk krevende. Stort sett er det vanskelig å merke noen form for progressjon, og jeg er sliten hver dag. Jeg syns det er krevende å være med så mange mennesker hver dag. Samtidig er miljøet på Artistlinjen noe av det beste med skolen. Du er sammen med likesinnende mennesker, og blir utfordret og inspirert av dine medelever.

Lokalene og fasilitetene til Afuk er også ekstremt bra. Du har mulighet til å trene til alle døgnes tider. Det er mange gode lærere også. Men du kan ikke starte på aristlinjen og forvente at lærerne skal gjøre jobben for deg, det krever ekstremt stor egeninnsats og motivasjon fra deg selv.

Framtiden til Afuk:

Afuk har i år plutselig stått i en situasjon der de var veldig nære med å miste halve støtten de får fra København kommune. Krisen har midlertidig blitt avverget, da de har fått midler til ut 2019, men lærerne og pådrivere jobber iherdig med å sikre støtten videre, i flere år som kommer.

Andre ting som er nyttige å vite:

Skolen drives av felleskap og en del dugnad. Hver linje på skolen har ansvar for å vaske hele skolen hver 7.uke. Og vi jobber på et event i løpet av året. Hver fredag vasker vi også hallen der hvor vi trener. Dette er en overraskende koselig aktivitet å være med på.

/Users/sararonne/Downloads/IMG_8262.jpg